Tijdlijn

1961

Naast fysieke aftakeling wordt de schrijver ook geteisterd door zware depressies. Hij acht zichzelf niet meer in staat om goed te schrijven. In de vroege ochtend op 2 juli 1961 pleegt Hemingway in Ketchum zelfmoord door zichzelf met zijn favoriete jachtgeweer door het hoofd te schieten.

1960

Hemingway keert terug naar Cuba nadat Fidel Castro het bewind heeft overgenomen. Met tussenpozen verblijft hij ook in Ketchum, Idaho. Zijn gezondheid verslechtert in snel tempo.

1954

Hemingway ontvangt de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij is nog niet genoeg hersteld van de vliegtuigcrash om bij de uitreiking aanwezig te zijn, maar verzekert de commissie dat wanneer zijn gezondheid het wel zou toelaten hij ook niet zou opdagen.

1954

Ernest en Mary overleven een vliegtuigcrash tijdens een safari. Na een nacht bij het wrak te hebben doorgebracht worden zij en de piloot gered. Enkele dagen later volgt een tweede vliegtuigcrash. Ook deze keer weten ze aan de dood te ontsnappen.

1952

Publicatie The old man and the sea, dat in tegenstelling tot zijn voorganger lovende reacties ontving: in 1953 wordt de novelle bekroond met de Pulitzerprijs.

1945

Ernest en Martha scheiden. Concurrerende ambities in het uitvoeren van hun journalistieke vak zette een snijdende druk op de relatie. In 1946 trouwt Hemingway met Mary Welsh in Cuba.

1944

Hemingway sluit zich aan bij een legerdivisie van de geallieerden en wandelt het dan net bevrijde Parijs binnen. Hijzelf ‘bevrijdt’ de wijnkelders van het Ritz hotel.

1942

Hemingway patrouilleert op zijn Pilar voor de Cubaanse kust naar Duitse onderzeeërs. Hij kocht de boot als in 1934 en gebruikte de patrouillediensten als excuus voor dagenlange vistochten.

1937

Hemingway doet als correspondent van de North American Newspaper Alliance verslag van de Spaanse Burgeroorlog. Daarnaast werkt hij met Joris Iven en John Dos Passos aan de film The Spanish Earth.

1936

Hemingway ontmoet Martha Gellhorn in zijn stamkroeg Sloppy Joe’s op Key West. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Gellhorn Hemingways derde echtgenote wordt.

1933

Ernest en Pauline gaan voor het eerst op safari in Oost-Afrika. De reis vormde de inspiratie voor The Green Hills of Africa, dat in 1935 verschijnt.

1929

Publicatie A farewell to arms waarin Hemingway zijn ervaringen als vrijwilliger voor het Rode Kruis tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als inspiratie. Het verhaal zou meerdere malen verfilmd worden.

1928

Vader Ed Hemingway pleegt zelfmoord. Gezegd wordt dat financiële problemen en een verslechterde gezondheid hem te veel werden.

1928

Ernest en Pauline verhuizen op aanraden van vriend en schrijver John Dos Passos naar het zonnige Key West in Florida. Jaarlijks vindt hier de Hemingway look-alike wedstrijd plaats. Speciaal voor het festival nemen we die traditie voor één keer over. Inzenden kan tot 27 nov! Lees meer

1927

Het huwelijk tussen Ernest en Hadley loopt op de klippen en hij trouwt met Pauline Pfeiffer. In oktober van dat jaar verschijnt Men without women, Hemingways tweede bundel korte verhalen.

1925

Ernest en Hadley reizen naar Spanje. De vrienden die hen vergezellen tijdens de reis vormen het hart van zijn later te verschijnen debuutroman The sun also rises. In juli maakt Hemingway een begin met het boek.

1925

Hemingway ontmoet Pauline Pfeiffer, voor wie hij later Hadley Richardson zal verlaten. Pfeiffer is dan in Parijs om voor het modeblad Vogue te schrijven.

1923

Zoon John Hadley Nicanor Hemingway wordt geboren. De naam ‘nicanor’ is een verwijzing naar de Spaanse matador Nicanor Villalta, door Hemingway zeer bewonderd.

1923

Hemingway reist met vriend en schrijver Robert McAlmon, zijn eerste uitgever, naar Spanje en raakt verknocht aan het stierenvechten.

1922

Hemingway ontmoet Sylvia Beach, de eigenaresse van boekwinkel ‘Shakespeare and Company’; het verzamelpunt van literair Parijs. Hier ontmoet hij onder andere Gertrude Stein, Ezra Pound en James Joyce.
Lees meer over de bijzondere portretvoorstelling rond de vriendschappen en vetes van de jonge Hemingway in Parijs, 28 & november in Salon Saffier.

1920

In Chicago leert Hemingway Hadley Richardson, de eerste Mrs. Hemingway, kennen. Het koppel verhuist al snel naar Parijs waar Hemingways schrijfkunsten tot bloei kunnen komen.

1918

Hemingway raakt tijdens een van zijn uitdeelrondes gewond door de inslag van een Oostenrijkse mortiergranaat. Voor revalidatie wordt hij naar Milaan getransporteerd. Aldaar ontmoet hij zuster Agnes von Kurowsky die later model zou staan voor de verpleegster in A farewell to arms.
Lees meer over de programma’s rond ‘Afscheid van de wapenen’ tijdens het festival.

1918

Hemingway dient in WOI als ambulancebroeder en kantinejongen bij het Italiaanse front waar hij onder andere sigaretten en chocolade moet distribueren.

1915

Hemingway zit op de Oak Park and River Forest High School waar hij schrijft voor het schoolnieuwsblad The Trapeze. Ook doet hij actief aan sport: onder andere atletiek, boksen en football.

21 juli 1899

Ernest Miller Hemingway wordt als tweede kind van Clarence Hemingway en Grace Hall geboren in Oak Park, Illinois. Op veel babyfoto’s zien we hem als baby in meisjeskleding. Moeder Grace gebruikte oude kleren van Hemingways oudere zus Marcellines voor haar zoon. Hemingway zou later juist uitgroeien tot het ultieme voorbeeld van een Alpha Man.

Foto’s: ‘Ernest Hemingway Photographs Collection. John F. Kennedy Presidential
Library and Museum, Boston.’