Over Literaire Meesters

Editie 2014: Ernest Hemingway

Literaire Meesters: Ernest Hemingway is de vierde editie van het festival dat in 2009, 2010 en 2012 was gewijd aan respectievelijk de Portugese schrijver Pessoa, de Spaanse auteur Lorca en de Nederlandse dichter Slauerhoff. Nu staat voor het eerst een Amerikaanse grootmeester centraal: Ernest Hemingway, avonturier, jager, womanizer en vooral schrijver.

Het concept blijft ongewijzigd: één grootmeester uit de wereldliteratuur staat enkele weken centraal in een reeks zeer uiteenlopende activiteiten voor een breed publiek. De festivals van voorgaande jaren trokken elk circa tweeduizend bezoekers die van heinde en verre (tot België en Duitsland aan toe) voor deze unieke gelegenheid naar Utrecht kwamen.

In 2014 is Ernest Hemingway (1899-1961) de spil voor ‘Literaire Meesters’. Zijn werk wordt over de hele wereld gelezen, is in meer dan 35 talen vertaald en zijn romans worden alom beschouwd als klassiekers uit de Amerikaanse literatuur. Het festival Literaire Meesters rondom Ernest Hemingway werpt met o.a. lezingen, voordrachten, theatervoorstellingen en een filmprogramma een nieuw licht op deze roemruchte Amerikaanse auteur.

Literaire Meesters wordt georganiseerd door de Het Literatuurhuis, in samenwerking met literair theater Salon Saffier.