Ernest Hemingway

Biografie

Ernesthemingway_schrijvend

Ernest Hemingway (1899-1961) geldt zonder twijfel als een van de meest invloedrijke Amerikaanse schrijvers uit de literatuurgeschiedenis. Zijn werk wordt over de hele wereld gelezen, is in meer dan 35 talen vertaald en zijn romans worden alom beschouwd als klassiekers uit de Amerikaanse literatuur.

Tot en met het festival publiceren we hier regelmatig episodes uit het leven van Hemingway mét foto’s.

Oorlog
Hemingway groeit op in Oak Park, Illinois. Nadat hij zijn middelbare school heeft afgerond gaat hij schrijven voor de krant Kansas City Star. De trefzekere schrijfstijl die de krant hanteerde, werd bepalend voor Hemingways eigen opvattingen over het schrijverschap.

Vanaf juni 1918 is de schrijver actief aan het Italiaanse front, eerst als ambulancebroeder, en later als mobiele kantinejongen om de soldaten in de loopgraven te bevoorraden. Hemingway raakt gewond en revalideert in een ziekenhuis in Milaan, waar hij een relatie krijgt met een van de verpleegsters. Zijn herstel komt te laat om nog in actie te kunnen komen aan het front. Jaren later, in 1929, verwerkte Hemingway zijn tijd als ambulancechauffeur in zijn beroemde roman A Farewell to Arms.
Terug in de VS pakt hij zijn oude werk als journalist weer op, dit keer bij de Toronto Star. Niet voor lang, want amper een jaar later verhuist hij met zijn vrouw Hadley Richardson naar Parijs om zich meer te richten op het schrijven van fictie. Zijn werk voor de krant laat hij na enkele manden vallen. Literaire contacten als James Joyce en Scott F. Fitzgerald, die hij opdoet in de cafés in de wijk Montparnasse en boekwinkel Shakespeare and Company helpen hem zijn reputatie in de schrijfwereld op te bouwen.

Spanje, Afrika en Cuba
Schrijfster en kunstverzamelaar Gertrude Stein, Hemingways aanvankelijke mentor in Parijs – de twee zouden ruziënd uit elkaar gaan – raadt hem aan om het Spaanse Pamplona, de stad van de jaarlijke stierenrennen, te bezoeken. Dit advies volgt hij in 1923 op. Vanaf dat moment zal de kunst van het stierenvechten hem voor de rest van zijn leven fascineren. The Sun Also Rises, dat in 1926 verschijnt, blikt terug op zijn Spaanse avontuur.

Wanneer The Sun Also Rises uitkomt, is Hemingway alweer terug in Parijs. Tussentijds maakt hij ski trips naar Oostenrijk en gaat hij vissen in de VS. Met zijn tweede vrouw Pauline – Hemingway werd verliefd op de Vogue-redactrice toen hij nog met Hadley gehuwd was – verhuist hij in 1928 naar Key West, Florida. In de herfst van 1933 beginnen Ernest en Pauline aan hun eerste safaritocht door Oost-Afrika. Hemingway schrijft hier later over in The Green Hills of Africa en The Snows of Kilimanjaro.

In 1937 reist de auteur wederom oostwaarts om vanuit Madrid verslag te doen van de Spaanse Burgeroorlog. Hier krijgt hij een relatie met journaliste Martha Gellhorn. In 1940 verlaat hij Pauline verlaat om Gellhorn het jawoord te geven. In datzelfde jaar koopt Hemingway het landhuis Finca Vigía in Cuba.

De schrijver vertrekt in 1944 naar Londen als correspondent voor het blad Collier’s. Hij brengt verslag uit van de Tweede Wereldoorlog en is getuige van D-Day en de bevrijding van Parijs in augustus van dat jaar.

Succes en de dood
Nadat ook zijn huwelijk met Gellhorn op de klippen is gelopen, trouwt hij in 1946 met Mary Welsh in Cuba. Hier schrijft hij zijn meesterwerk The Old Man and The Sea; een volmaakte novelle over de eeuwige strijd tussen de mens en de natuur. Het boek levert Hemingway in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur op. Dat jaar kent ook dieptepunten. Maar liefst twee keer overleeft hij een vliegtuigcrash. Deze incidenten luiden het begin van Hemingways fysieke en mentale neergang in.

Zijn herstel van de twee vliegtuigcrashes in de daaropvolgende jaren verloopt traag, mede door zijn onophoudelijke excessieve drankgebruik. Het grootste deel van zijn tijd verblijft hij in een afgelegen huis in Ketchum, Idaho. Eind jaren vijftig verslechtert zijn gezondheid nog meer. De schrijver ontwikkelt psychische klachten en acht zichzelf niet meer in staat de verhalen te schrijven die hem voorheen succes opleverden. Behandelingen tegen zijn depressies zijn tevergeefs hij pleegt op 2 juli 1961 zelfmoord door zichzelf met een jachtgeweer door het hoofd te schieten. Hemingway wordt 61 jaar oud.

Klik hier voor een bibliografie van Ernest Hemingway