Literaire Nachtclub: Hemingway (uitverkocht)

Donderdag 4 december 2014 20:00
TivoliVredenburg, Cloud Nine Café
Vredenburgkade 11, Utrecht

Dit programma is uitverkocht. Eventuele niet-opgehaalde kaarten komen vlak voor aanvang (20.30) weer in de verkoop.Ernest Hemingway is een legende; de verpersoonlijking van het motto ‘living on the edge’. Vele schrijvers herkennen zich in Hemingway. Niet alleen in zijn compromisloze levensstijl, maar ook in zijn unieke schrijfstijl. In de Literaire Nachtclub van Het Literatuurhuis spreken Connie Palmen, Alex Boogers, Gustaaf Peek en Lévi Weemoedt over hun favoriete boeken van ‘Papa’ Hemingway; voor het eerst in het Cloud Nine Café, in de nok van TivoliVredenburg.

Kans maken op 2 gratis kaartjes voor De Nachtclub & De Hemingway Bokaal? Doe mee met de Hemingway look-alike wedstrijd! Lees meer

CONNIE PALMEN herlas voor Festival Literaire Meesters het werk van Hemingway. Eerder dit jaar boog ze zich in ‘De Wereld Draait Door’ naar aanleiding van het boek Uitstapje naar Echo Spring van Olivia Laing over het notoire drankgebruik van enkele beroemde schrijvers, onder wie Hemingway. Is er een relatie tussen zijn genie en de drank? Waarom drinkt Hemingway? Omdat Johnny Walker niet bij je wegloopt, volgens Palmen. Geliefdes gingen weg, familieleden dood, maar de fles was er altijd. Vanavond vertelt Connie Palmen hoe de herlezing van Hemingways werk haar is bevallen.

Het eerste hoofdstuk van A farewell to arms is volgens GUSTAAF PEEK pure magie. Met simpele, volledig begrijpelijke taal bezorgt Hemingway je als lezer toch kippenvel. Hoe doet hij dat? Peek zoekt het vanavond uit. Recent verscheen Peeks nieuwste roman Godin, held: ’Vergeleken met Godin, held is Turks fruit een braaf jongensboek.’ Aldus de NRC die het boek met vier ballen bekroonde.

ALEX BOOGERS deelt met Hemingway de liefde voor het boksen. In 2007 verscheen Het sterkste meisje van de wereld, of de autobiografie van een mislukt schrijver, over hoe zijn jonge thaiboksleerlinge Soumia zich naar de wereldtitel vecht en hij zelf worstelt met zijn schrijverschap. Vanavond vertelt Boogers over vechtsport en literatuur en Hemingways drang naar actie. Bovendien leest hij voor uit Alleen met de goden; zijn nieuwe roman die komend voorjaar verschijnt én waarin Hemingway een belangrijke plaats inneemt.

‘De plaats van de vrouw in het werk van de schrijver Ernest Hemingway’; zo luidt de lezing die twee studenten schrijven in het verhaal ‘Een lezing voor de Hogere Standen’ (1980). Het resultaat is een totaal eigenzinnig, hilarisch portret van Hemingway. Dichter-schrijver LÉVI WEEMOEDT brengt zijn verhaal vanavond nog één keer ten tonele.

De Nederlands-Zimbabwaanse RINA MUSHONGA veroverde afgelopen jaar podia door heel Nederland én daarbuiten met haar combi van afrobeat, indierock en bovenal haar machtige stem. Op 4 december staat ze in de Literaire Nachtclub met werk van haar debuutalbum The Wild, The Wilderness waarvoor ze zich o.a. liet inspireren door Hemingways The old man and the sea.

OSCAR KOCKEN presenteert deze Hemingway-editie van de Literaire Nachtclub.

Entree: €10 / gratis (met Literatuurhuispas)

Share |


Auteurs

Onderdeel van:

Palin__michael_kleinst_2007

In het spoor van Hemingway (uitverkocht)

Openingsavond met Michael Palin

Maandag 24 november 2014 20:00
TivoliVredenburg, Hertz, Vredenburgkade 11, Utrecht

Details

Old_man_and_the_sea_anthony_quinn_jud_taylor_002_jpg_yagm

Film: The Old Man and the Sea (uitverkocht)

Dinsdag 25 november 2014 20:00-22:30
Het Literatuurhuis, Oudegracht 237

Details

A_farewell_to_arms_(1932_film)_4

Film: A Farewell to Arms (uitverkocht)

Donderdag 27 november 2014 20:00-22:30
Het Literatuurhuis, Oudegracht 237

Details

Hemingway_saffier

Portret: Hemingway in Parijs 28/11 (uitverkocht)

Vrijdag 28 november 2014 20:15-22:30
Literair theater Salon Saffier, Wijde Doelen 8a

Details

Hemingway_saffier

Portret: Hemingway in Parijs 29/11

Zaterdag 29 november 2014 20:15-22:30
Literair theater Salon Saffier, Wijde Doelen 8a

Details

Hemingway_gellhorn

Film: Hemingway & Gellhorn (uitverkocht)

Zondag 30 november 2014 13:30-17:00
Het Literatuurhuis, Oudegracht 237

Details

Omslagafscheidvandewapenen_copy

Afscheid van de wapenen

Over Hemingway in WOI en schrijven in tijden van oorlog.

Dinsdag 2 december 2014 20:00
Academiegebouw, Senaatszaal, Domplein 29, Utrecht

Details

Forwhomthebelltolls

Film: For Whom the Bell Tolls (uitverkocht)

Woensdag 3 december 2014 19:00-22:30
Het Literatuurhuis, Oudegracht 237

Details

Connie-palmen-2014-crop

Literaire Nachtclub: Hemingway (uitverkocht)

Donderdag 4 december 2014 20:00
TivoliVredenburg, Cloud Nine Café, Vredenburgkade 11, Utrecht

Details

Connie-palmen-2014-crop
Connie Palmen (c) Vera Kok (CC)

Terug naar overzicht