Slauerhoff Blog

Meindert Boersma wint de Ode aan Slauerhoff schrijfwedstrijd

Winnaar_ode_wedstrijd_(c)anouk_prins
Anouk Prins

Voorafgaand aan Literaire Meesters 2012 daagden we dichters uit het gehele Nederlandse taalgebied uit om hun eigen poëtische ode te schrijven aan Slauerhoff. Meer dan honderd dichters lieten zich inspireren door Slauerhoffs werk en onstuimige leven en stuurden een ode in. Tijdens de slotmanifestatie van het festival vanmiddag werd bekend gemaakt dat Meindert Boersma met het gedicht ‘Wat hij wilde’ de winnende ode heeft geschreven.

Een sfeerrijk en welluidend gedicht
Juryvoorzitter en dichter Alexis de Roode noemde het gedicht ‘een sfeerrijk en welluidend gedicht, goed in de vorm, met subtiele klankherhalingen en verborgen rijk.’ Boersma gaat als winnaar naar huis met een Kobo e-reader en het verzameld werk van Slauerhoff.

Moniek Spaans greep met haar gedicht ‘Eilandgast’ als tweede net naast de titel. De jury roemde de woordenwellust die uit het gedicht spreekt. Op de derde plek eindigde Lennard van Rij met het volgens de Roode sterk beeldende, lange gedicht ‘Uitvaart’. Beiden kregen het verzameld werk uitgereikt. Wibo Kosters’ gedicht ‘groeten uit’ kreeg een eervolle vermelding, ‘omdat het foutloos is, de zinnen en strofes zijn sterk en beheerst’, aldus de Roode.

Slauerhoff Marathon
De slotmanifestatie van Literaire Meesters 2012 vond plaats in de Centrale Bibliotheek. Daar droegen veertig dichters die een ode aan Slauerhoff hadden ingestuurd hun gedicht voor. Dit leidde tot een ware Slauerhoff marathonvoorleessessie die uiteindelijk culmineerde in de bekendmaking van de winnaar. Aansluitend werd de bundel Ode aan Slauerhoff gepresenteerd met daarin de vijfentwintig beste inzendingen én speciaal voor de gelegenheid geschreven odes aan Slauerhoff door de dichters Ester Naomi Perquin, Menno Wigman, Pieter Boskma, Nadine Ancher en Peter Holvoet-Hanssen.

De bundel Ode aan Slauerhoff is na het festival te koop voor €5,- (excl. verzendkosten) via www.literairemeesters.nl. Zolang de voorraad strekt

Geplaatst op 25 november 2012 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |