Slauerhoff Blog

Friese fadozangeres Nynke Laverman brengt slotakkoord Slauerhoff festival

Nynke Laverman debuteerde in 2003 met het album ‘Sielesâlt’. Geïnspireerd door Cristina Branco vertaalde ze Slauerhoffs gedichten naar het Fries en zette ze op weemoedige fadomuziek. De melancholie en de puurheid van deze Friese fado raakten een groot publiek en het album betekende haar definitieve doorbraak. Op zondagmiddag 25 november brengt Laverman een speciale ode aan Slauerhoff tijdens de slotmanifestatie van Literaire Meesters 2012 in de Centrale Bibliotheek.

Slauerhoff-marathon
Voorafgaand aan het concert van Nynke Laverman is de Centrale Bibliotheek van Utrecht het podium voor de Slauerhoff-marathon. Schipper en schrijver Arne Zuidhoek start de middag met een lezing over de eeuwig zwervende Slauerhoff en de scheepvaart. Aansluitend brengen meer dan dertig dichters poëtische odes aan de literaire grootmeester, onder wie Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz en de genomineerden binnen de schrijfwedstrijd ‘Ode aan Slauerhoff’.

Twee bundelpresentaties
Naar aanleiding van het festival schreven diverse personen eigen gedichten ter ere van de grootmeester zelf. Tijdens de slotmanifestatie van Literaire Meesters zien twee bundels met odes aan Slauerhoff het licht. De eerste, getiteld Ode aan Slauerhoff, bevat o.a. gedichten van Ester Naomi Perquin, Menno Wigman, Pieter Boskma en Peter Holvoet-Hanssen. Ook zijn de 25 beste inzendingen van de schrijfwedstrijd erin verzameld.

De vijf leden van het Utrechts Dichtersgilde, Ellen Deckwitz, Chrétien Breukers, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en Alexis de Roode schreven ook elk een ode aan Slauerhoff, met als resultaat de bibliofiele bundel Serenade voor Slauerhoff, gedrukt door Hinderickx & Winderickx.

Het volledige, gratis toegankelijke programma van zondag ziet er als volgt uit:

13.00 Opening
13.10 Lezing Arne Zuidhoek: Slauerhoff en de zee
13.30 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 1
14.00 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 2
14.25 Presentatie kunstwerk Tzigane, Anjolieke Dertien
14.35 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 3
15.00 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 4 (- 15.30)
15.30 Presentatie bundel Serenade aan Slauerhoff door Utrechts Dichtersgilde
15.50 Menno Voskuil leest verspreide gedichten ( – 16.00)
16.00 Prijsuitreiking ’Ode aan Slauerhoff en presentatie bundel Ode aan Slauerhoff
16.10 Concert Nynke Laverman

Klik hier voor meer informatie over de slotmiddag van het Slauerhoff festival.

Geplaatst op 24 november 2012 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |