Slauerhoff Blog

Slauerhoff leeft: gedichten, fado en beeldende kunst

121108_gedicht_12
Foto: Nynke Kouwenhoven

’k Geef niet mijn leven om verachte,/ Gezeten welvaart te bereiken,/ Ik wil het in rumoerge nachten/ Op een valsche viool verstrijken,/Terwijl de morgen staat te wachten." Het zijn de eerste regels van het gedicht ‘Tzigane’ van J. Slauerhoff uit de bundel ‘Serenade’ uit 1930. Het vormt het vertrekpunt van een nieuw kunstwerk dat komende zondag 25 november gepresenteerd wordt tijdens de slotmiddag van Literaire Meesters.

Die middag staan de thema’s inspiratie en invloed centraal, zij het niet zo expliciet. Vanaf 13 uur lezen ongeveer veertig dichters (amateurs en professionals) hun bijdrage aan de schrijfwedstrijd Ode aan Slauerhoff voor – allen zijn op verschillende wijze geïnspireerd geraakt door Slauerhoff en diens oeuvre bij het schrijven van een nieuw gedicht. Om 15.30 uur presenteert het Utrechts Dichtersgilde de bundel ‘Serenade aan Slauerhoff’ – waarin alle vijf de leden (Chrétien Breukers, Ellen Deckwitz, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze en Alexis de Roode) een op Slauerhoff geïnspireerd gedicht schreven. De middag wordt in stijl afgesloten met zangeres Nynke Laverman die zich op haar beurt liet inspireren door zowel Slauerhoffs poëzie als de Portugese fado en met die bijzondere combinatie doorbrak.

Ruim 75 jaar na de dood van Slauerhoff is hij nog levendig aanwezig in de hoofden, handen en pennen van veel creatieve geesten: schrijvers, dichters, muzikanten en ook beeldend kunstenaars.

De grafisch ontwerper Anjolieke Dertien raakte geïntrigeerd en geïnspireerd door het gedicht Tzigane. Sinds een half jaar werkt Anjolieke aan een series collages van papier en draad onder de titel ‘Paper and thread’. Op haar website www.a-13.nl zijn meer voorbeelden uit deze reeks te zijn. Anjolieke: “Je leeft niet als je stil blijft staan, vasthoudt aan oude patronen, maar je leeft ten volste als je los kunt laten en vol in het leven kunt duiken.” Zij ziet dit als het motto van Slauerhoffs gedicht.

De presentatie van dit werk, te zien op de foto rechts, is het intermezzo van de gedichtenmarathon Ode aan Slauerhoff. De presentatie begint rond 14.25 uur. Anjolieke zal kort worden geïnterviewd over de waarde van Slauerhoff voor haarzelf en haar kunst.

Het volledige programma van zondag ziet er als volgt uit:

13.00 Opening
13.10 Lezing Arne Zuidhoek: Slauerhoff en de zee
13.30 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 1
14.00 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 2
14.25 Presentatie kunstwerk Tzigane, Anjolieke Dertien
14.35 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 3
15.00 Ode aan Slauerhoff marathon – deel 4 (- 15.30)
15.30 Presentatie bundel Serenade aan Slauerhoff door Utrechts Dichtersgilde
15.50 Menno Voskuil leest verspreide gedichten ( – 16.00)
16.00 Prijsuitreiking en presentatie bundel Ode aan Slauerhoff
16.10 Concert Nynke Laverman.

Klik hier voor meer informatie over de slotmiddag van het Slauerhoff festival.

Geplaatst op 24 november 2012 door Alain Balistreri

Terug naar overzicht

Share |