Slauerhoff Blog

Literair dineren met poëzie en Flint (verslag)

Flint2___hofman_(c)anouk_prins_kopie

Na twee openingen op rij (de overweldigende openingsavond van Literaire Meesters met Cristina Branco en de opening van de bijzondere expositie van Slauerhoff) was het zondagavond tijd voor het eerste literaire diner van het festival. Cafe-restaurant Hofman werd speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot een intieme Slauerhoff salon, waar de Hollandse wegen van de dichter op culinaire én poëtische wijze werden gevolgd.

Gastvrouw Gina lepelde alle mogelijke culinaire feitjes uit het bewogen leven van Slauerhoff op en zette met haar verhaal de toon voor een avond waarin een geheel nieuwe kant van deze literaire meesters werd belicht: van de vis op Slauerhoffs zeereizen tot de eierallergie van zijn moeder. Onze eigen chef Sophie Kok (what’s in a name?) sloot hierbij aan met een herfstige driegangen-maaltijd voor een uitverkocht Hofman. Herfstige soep van kastanjes, kabeljauw, Texels lam (toch dicht bij Slauerhoffs geliefde Vlieland) en vele vergeten groenten passeerden de revue voor het diner werd besloten met een Hollandse hangop en appelcrumble.

Tussen de gangen door trad Theatergroep Flint op met hun Slauerhoffrepertoire, begeleid door frontman Felix Strategier zelf op accordeon en door trombone. De muziek werd afgewisseld met voordrachten van dichters Menno Wigman en Ester Naomi Perquin. Beiden werden onlangs genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2013 en terecht, zo bleek deze avond. Zij lieten naast hun autonome werk ook een speciaal voor de gelegenheid geschreven Slauerhoff gedicht horen. Deze gedichten verschijnen in de bundeling ‘Ode aan Slauerhoff’, die op 25 november wordt gepresenteerd.

De volgende literaire diners vinden plaats op 18 november in restaurant Algarve, waar de Portugese reizen van Slauerhoff worden bezongen met fado muziek en poëzie, en op 25 november in restaurant Ele, waar poëzie wordt omlijst door Spaanse flamenco.

Door: Anouk Prins

Geplaatst op 13 november 2012 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |