Slauerhoff Blog

Themaweek 'Slauerhoff leeft' van start met film over Cristina Branco

Afgelopen zaterdag opende Cristina Branco met verve het Slauerhoff Festival in een volledig uitverkocht RASA. Vanavond, maandag 12 november zendt Cultura24 de documentaire A Minha Casa uit waarin filmmaker Leendert Pot bij Cristina en haar man, gitarist/componist Custódio Castelothuis op bezoek gaat. Hij wordt vergezeld door Michel Schöpping die met Branco onder andere de cd ‘Cristina canta Slauerhoff’ maakte, gebaseerd op de gedichten van Slauerhoff. A Minha Casa is vanaf 21:00 live via de site van Literaire Meesters te zien.

Schöpping ontdekt muzikaal koppel in Amsterdam
Michel Schöpping hoorde Cristina Branco voor het eerst zingen in 1998 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, begeleid door haar man, gitarist/componist Custódio Castelo. Branco en Castelo maakten met Schöpping hun eerste cd ‘Cristina live in Holland’. Hun tweede cd ‘Cristina canta Slauerhoff’ was gebaseerd op de gedichten van Slauerhoff, waarbij Schöpping fungeerde als muziekregisseur. Deze cd werd wereldwijd een groot succes.

In Portugal zelf ging het moeilijker. Het traditionele publiek verzet zich tegen de vernieuwingsdrift die wordt bestempeld als verraad aan de fado. Custódio zegt daarover: ‘Over twintig jaar is er een nieuwe fadostem en die zal ’Slauerhoff’ zingen. En dan wordt dat beschouwd als traditionele fado.’

A Minha Casa
In deze film gaat filmmaker Leendert Pot met Michel Schöpping bij Cristina en Custódio op bezoek. In hun huis, vlak buiten het dorp, zien we hoe uit een Kaapverdiaans gedicht een nieuwe compositie ontstaat. Cristina en Custódio blijven de grenzen verkennen en de fado vernieuwen. Custódio: ‘De nieuwe compositie is geen traditionele Kaapverdiaanse Morna, maar het is ook geen Fado. Het is een eigen stijl.’ Door Cristina Branco – a Minha Casa word je verliefd op de stem van Cristina en ontroerd door de composities en het gitaarspel van Custódio.

Uitzendingen op Cultura24:

Maandag 12 november om 21:00 uur.
Woensdag 14 november om 21:15 uur.
Vrijdag 16 november om 20:40 uur.

Alle uitzendingen van de themaweek ‘Slauerhoff leeft’ zijn live te volgen via de speciale Cultura24-pagina op de site van Literaire Meesters. Zie hier een volledig overzicht van de Cultura24-programmering rondom Slauerhoff.

Geplaatst op 12 november 2012 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |