Slauerhoff Blog

Literair theater Slauerhoff - 28 feb t/m 3 mrt 2013

Darjaslauerhoff

Tussen 28 februari en 3 maart 2013 vinden de uitgestelde voorstellingen plaats van ‘Verwonderd saam te zijn’. In literair theater Salon Saffier werpen theatermaker Boris van den Wijngaard en danseres Judith Naber aan de hand van gedichten en verhalen van Slauerhoff en choreografieën licht op de zoektocht van dichter J. Slauerhoff naar de ideale vrouw. Koop hier uw kaarten voor deze bijzondere voorstelling over de literaire meester Slauerhoff.

Lees verder

Meindert Boersma wint de Ode aan Slauerhoff schrijfwedstrijd

Winnaar_ode_wedstrijd_(c)anouk_prins

Voorafgaand aan Literaire Meesters 2012 daagden we dichters uit het gehele Nederlandse taalgebied uit om hun eigen poëtische ode te schrijven aan Slauerhoff. Meer dan honderd dichters lieten zich inspireren door Slauerhoffs werk en onstuimige leven en stuurden een ode in. Tijdens de slotmanifestatie van het festival vanmiddag werd bekend gemaakt dat Meindert Boersma met het gedicht ‘Wat hij wilde’ de winnende ode heeft geschreven.

Lees verder

Friese fadozangeres Nynke Laverman brengt slotakkoord Slauerhoff festival

Nynke Laverman debuteerde in 2003 met het album ‘Sielesâlt’. Geïnspireerd door Cristina Branco vertaalde ze Slauerhoffs gedichten naar het Fries en zette ze op weemoedige fadomuziek. De melancholie en de puurheid van deze Friese fado raakten een groot publiek en het album betekende haar definitieve doorbraak. Op zondagmiddag 25 november brengt Laverman een speciale ode aan Slauerhoff tijdens de slotmanifestatie van Literaire Meesters 2012 in de Centrale Bibliotheek.

Lees verder

Diner aan de oevers van de Taag (verslag)

Peter_holvoet_hansen_(c)taco_schreij

Zondag 18 november stond het tweede literaire diner tijdens deze editie van Literaire Meesters op het programma. Decor was Portugees restaurant Algarve aan de Biltstraat, hoofdrolspelers fadodiva Maria de Fatima, dichters Pieter Boskma en Peter Holvoet-Hanssen en natuurlijk de Portugese cuisine.

Lees verder

Slauerhoff leeft: gedichten, fado en beeldende kunst

121108_gedicht_12

’k Geef niet mijn leven om verachte,/ Gezeten welvaart te bereiken,/ Ik wil het in rumoerge nachten/ Op een valsche viool verstrijken,/Terwijl de morgen staat te wachten." Het zijn de eerste regels van het gedicht ‘Tzigane’ van J. Slauerhoff uit de bundel ‘Serenade’ uit 1930. Het vormt het vertrekpunt van een nieuw kunstwerk dat komende zondag 25 november gepresenteerd wordt tijdens de slotmiddag van Literaire Meesters.

Lees verder

Extra rondleiding door de Slauerhoff expositie

Voor de liefhebber: Slauerhoffkenner Arie Pos geeft op zaterdagochtend 24 november om 11:00 uur een rondleiding waarin hij nader ingaat op de verschillende exponaten in de tentoonstelling. U kunt zich hier opgeven voor de rondleiding: klik hier

Lees verder

Nieuwe speeldata 'Verwonderd saam te zijn' bekend

Darjaslauerhoff

Tussen 28 februari en 3 maart 2013 vinden de uitgestelde voorstellingen plaats van ‘Verwonderd saam te zijn’. In literair theater Salon Saffier werpen theatermaker Boris van den Wijngaard en danseres Judith Naber aan de hand van gedichten en verhalen van Slauerhoff, biografische teksten en choreografieën licht op de liefdesrelatie tussen de dichter J. Slauerhoff en de danseres Darja Collin. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Lees verder

Vier schrijvers over Slauerhoff in de moderne literatuur (verslag)

Kader_abdolah_oct08_by_sander_bakkes

Op 14 november vond in de Centrale Bibliotheek in Utrecht een lezing plaats over de invloed van Slauerhoff in de moderne literatuur. Er waren vier sprekers: Willem Otterspeer, Christiaan Weijts, Jan Brokken en Kader Abdolah. Het was een leuke en leerzame avond.

Lees verder

Literair dineren met poëzie en Flint (verslag)

Flint2___hofman_(c)anouk_prins_kopie

Na twee openingen op rij (de overweldigende openingsavond van Literaire Meesters met Cristina Branco en de opening van de bijzondere expositie van Slauerhoff) was het zondagavond tijd voor het eerste literaire diner van het festival. Cafe-restaurant Hofman werd speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot een intieme Slauerhoff salon, waar de Hollandse wegen van de dichter op culinaire én poëtische wijze werden gevolgd.

Lees verder

Extra wandeling zondag 18 november

Wandelingslau

Literatuurhistoricus Niels Bokhove leidde afgelopen zondag de eerste (uitverkochte) Slauerhoffwandeling door Utrecht. Van oktober 1929 tot juni 1930 woonde J. Slauerhoff in de Domstad, waar hij werkzaam was als arts-assistent in de Universiteitskliniek voor Huid- en Geslachtsziekten. De wandeling gaat langs de woon- en werkplekken van hemzelf en zijn literaire vrienden, maar ook Rimbaud en een curieuze dichttegel komen aan bod. Acteur Boris van den Wijngaard begeleidt de wandeling met voordrachten.

Lees verder

Extra kaarten voor film Nooteboom en lezing Hazeu

Nooteboom1

Voor de vertoning van de documentaire ‘Slauerhoff’ waarin Cees Nooteboom de dichter achterna reist en biograaf Wim Hazeu een lezing houdt, zijn extra kaarten beschikbaar. De voorstelling vindt plaats in een grotere zaal in ’t Hoogt. U kunt dus alsnog kaarten aanschaffen: via de website

Lees verder

Themaweek 'Slauerhoff leeft' van start met film over Cristina Branco

Afgelopen zaterdag opende Cristina Branco met verve het Slauerhoff Festival in een volledig uitverkocht RASA. Vanavond, maandag 12 november zendt Cultura24 de documentaire A Minha Casa uit waarin filmmaker Leendert Pot bij Cristina en haar man, gitarist/componist Custódio Castelothuis op bezoek gaat. Hij wordt vergezeld door Michel Schöpping die met Branco onder andere de cd ‘Cristina canta Slauerhoff’ maakte, gebaseerd op de gedichten van Slauerhoff. A Minha Casa is vanaf 21:00 live via de site van Literaire Meesters te zien.

Lees verder

Slauerhoffs haat-liefdeverhouding met Holland

‘Ik kan niet zeggen hoe ik Holland haat’ is de veelzeggende openingszin van één van de gedichten in de festivalbundel Het heele leven is toch verloren. De haat van Slaurhoff voor Holland zat diep zo lijkt het. En toch keerde hij steeds weer terug naar zijn koude, natte geboorteland. Tijdens het literaire diner op zondagavond 11 november in restaurant Hofman keert ook Literaire Meesters terug naar het Nederland van Slauerhoff met een menu vol veelal vergeten oud-Hollandse delicatessen zoals Chiagga biet en kapucijners. Genomineerden voor de VSB-poëzieprijs Menno Wigman en Ester Naomi Perquin brengen odes aan Slauerhoff en op de klanken van theatergroep Flint volgen we de meester langs zijn vele reizen die steeds weer eindigden in het door hem zo verfoeide Holland.

Lees verder

Laatste briefwisseling van Slauerhoff gepubliceerd

Slauerhoff-cover-web-klein

Naast het optreden van Cristina Branco vindt op zaterdag 10 november tijdens de opening van Literaire Meesters 2012 de presentatie plaats van de festivaluitgave Het heele leven is toch verloren . Guus Slauerhoff, beeldend kunstenaar én achterneef van de schrijver, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek bevat veel nog niet eerder gepubliceerd werk van J. Slauerhoff waaronder een briefwisseling uit 1936 met zijn laatste geliefde, de Costa Ricaanse boekverkoopster Caridad Rodriguez.

Lees verder

Vraag de gratis Slauerhoff programmagids aan

Nb-gratis-gids1

Vraag de programmagids van het Slauerhoff-festival aan, met uniek beeldmateriaal, tijdslijn en informatie over Slauerhoff. Klik op deze link om uw postadres in te vullen. We sturen u de gids dan zo spoedig mogelijk na verschijnen (circa 12 oktober) toe. Klik hier om de gids aan te vragen

Lees verder

Cristina Branco opent Slauerhoff Festival

Op 10 november zal de vermaarde fadozangeres Cristina Branco het Slauerhoff Festival openen. Cristina Branco is op dit moment een absolute wereldster. Haar moderne fado’s brachten haar naar concertzalen op alle continenten, van het Symphonic Centre in New York tot het Parijse Olympia en de Mito Geijutsukan Concert Hall in Japan. Haar wereldfaam begon zo’n vijftien jaar geleden opvallend genoeg in Nederland. Voor het festival Literaire Meesters keert ze voor één keer terug naar haar inmiddels klassiek geworden repertoire van fado’s op teksten van Slauerhoff.

Lees verder

Programma online en start kaartverkoop: 15 september

Het programma van het Slauerhoff festival is vanaf 15 september te raadplegen. Er wordt druk gewerkt aan de laatste toevoegingen op het programma. De kaartverkoop verloopt uitsluitend via de verkoopkanalen van het festival (deze website en diverse verkooppunten in Utrecht). Er vindt geen verkoop van kaarten plaats bij de afzonderlijke locaties zoals RASA.

Lees verder

Slauerhoff op het Utrecht Uitfeest

Het nieuwe culturele seizoen gaat zondag 2 september officieel van start met het Utrechtse Uitfeest. Het nieuwe Literatuurhuis is ook van de partij. Op het Stadhuisplein staat een literatuurtentje waar optredens plaatsvinden van dichters en muzikanten en waar bezoekers de hele dag kennis kunnen maken met de boeken die in het najaar gaan verschijnen. Poetry slammers dragen in het kader van het festival Literaire Meesters teksten voor van Slauerhoff en theatergroep Flint zal Slauerhoff muzikaal vertolken.

Lees verder

Slauerhoff is de nieuwe Literaire Meester

Van 10 t/m 25 november 2012 vindt in Utrecht de derde editie plaats van het festival ‘Literaire Meesters’, ditmaal gewijd aan de Nederlandse schrijver J. Slauerhoff (1898-1936). Literaire Meesters herdenkt de dichter en wereldreiziger met theatervoorstellingen, lezingen, speelfilms, concerten, literaire diners en een expositie. Slauerhoff werd een van de grootste Nederlandse dichters vanwege zijn diep melancholische gedichten en zijn leven als wereldreiziger en bohémien. Zijn werk werd in het Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Servokroatisch, Slowaaks, Chinees en Sloveens vertaald. Zijn Verzameld Werk beleefde tot op heden twintig drukken. Literaire Meesters volgt deze rusteloze ziel op zijn zwerftochten langs de Spaanse en Portugese kusten, de Zuid-Amerikaanse havens en de Chinese nachtclubs.

Lees verder

Binnenkort live

Gedurende de zomermaanden wordt de website van Literaire Meesters steeds voller. Natuurlijk met het festivalprogramma, maar ook met informatie, filmpjes en nieuwtjes over Slauerhoff. Kom snel eens terug of schrijf u in voor de nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte. De kaartverkoop start op 1 september

Lees verder