Nieuws

Hemingway te controversieel voor Pulitzer

3pocud35u8v94cnt0why904othx

Hemingway werd lang niet altijd door iedereen overladen met lof en waardering voor zijn werk. Zo werd For Whom the Bell Tolls in 1941 weliswaar voorgedragen voor de prestigieuze Pulitzerprijs, maar de uitreiking werd tegengehouden; het werk zou te aanstootgevend zijn. De verfilming van deze omstreden roman vertonen we 3 december in het Hemingway Filmtheater.

In 1937 en 1938 verbleef Hemingway in Spanje om als correspondent de Spaanse burgeroorlog te verslaan. Zijn ervaringen verwerkte hij in For whom the bells tolls (1940). Het boek bracht enige opschudding teweeg: de Tweede Wereldoorlog was net begonnen en Hemingway gaf een nogal pessimistische blik op moderne oorlogsvoering. Dit bleek niet bij iedereen in goede aarde te vallen.
Het werk werd genomineerd voor de Pulitzerprijs en zou deze ook gewonnen hebben, ware het niet dat Nicholas Murray Butler, de directeur van de Columbia University de uitreiking tegenhield. De prijs werd in 1941 uiteindelijk zelfs helemaal niet uitgereikt. Later zou Hemingway de prijs wel ontvangen voor wellicht zijn meest bekende werk The Old Man and The Sea.

Neemt niet weg dat het boek een groot (verkoop)succes was en de filmrechten werden dan ook al snel verkocht. De verfilming zelf leek in eerste instantie moeilijk te verwezenlijken. Door de omstreden politieke en seksuele elementen duurde het lang voor er een regisseur aangewezen werd. Uiteindelijk is de film toch al in 1943 uitgekomen en net als het boek veelal lovend ontvangen met onder andere negen Oscar-nominaties, waarvan er één werd verzilverd.

Miquel Bulnes, schrijver van Het bloed in onze aderen over de Spaanse Burgerloorlog, leidt de film For whom the bell tolls op 3 december in.

Meer informatie & kaartverkoop vind je hier

Door: Hester Sjoer

Geplaatst op 6 november 2014 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |