Nieuws

'A farewell to arms' wel/niet autobiografisch?

Ernest_hemingway_recuperates_from_wounds_in_milan__1918
Hemingway herstelt van zijn verwondingen (c) JFK Library

De oorlogsroman A farewell to arms vertoont veel gelijkenissen met Hemingways eigen ervaringen in WOI. Toch zijn het juist de sleutelmomenten waarop hij het boek laat afwijken van zijn eigen levenspad.

Het boek volgt het verhaal van de Amerikaanse Luitenant Henry, die als ambulancechauffeur in het Italiaanse leger dient. Hij raakt aan het front gewond en ontmoet in het ziekenhuis waar hij herstelt de mooie, jonge verpleegster Catherine. Samen vertrekken ze naar Zwitserland, op zoek naar geluk. Maar ook daar zullen ze dat niet vinden.

De schrijver Hemingway ontmoette, toen hij aan het front gewond raakte, ook een verpleegster: Agnes von Kurowksy. Van een officiële relatie zou echter nooit sprake zijn, waar dat in A farewell to arms wel degelijk het geval is. Afwijkend is ook Henry’s aanvankelijke terugkeer in het leger na zijn herstel en zijn deelname aan de slag bij Caporetto. Voor Hemingway duurde het herstel te lang: de oorlog was voorbij voordat hij uit het ziekenhuis ontslagen werd. Hijzelf is daardoor nooit getuige geweest van die slag.

Manipulatie van de waarheid? Misschien wel. Buiten kijf staat dat Hemingways semi-autobiografische vertelling hem veel lof opleverde en het boek werd een groot verkoopsucces. Het verhaal zou bovendien meerdere malen verfilmd worden, waaronder meteen al in 1932. Deze klassieke en met twee Oscars bekroonde verfilming vertonen we op donderdag 27 november in Het Literatuurhuis. Met inleiding door filmcriticus Rob van Scheers.

Zie hier voor meer informatie & kaartverkoop.

Op dinsdag 2 december spreken Jan van Mersbergen, Serge van Duijnhoven en andere schrijvers en wetenschappers over Hemingway, WOI en schrijven in oorlogstijd tijdens de avond ‘Afscheid van de wapenen’.

Zie hier voor meer informatie & kaartverkoop.

Door: Mathijs de Groot

Geplaatst op 30 oktober 2014 door Het Literatuurhuis

Terug naar overzicht

Share |